„Így kellene megtalálni saját magunkat. Én és ÉN együtt.
Az egónak megtalálni a helyét, és együttműködni azzal a fénnyel, ami minden érző lény sajátja.
Nem lehet legyőzni, megsemmisíteni, de talán nem is kell. Meg kell tanítani együttműködni.”

A Te megvilágosodásod


Vajon hányszor volt már, hogy azért tettünk meg valamit, mert valakinek imponálni akartunk? És vajon hányszor kell még csalódnunk emiatt ahhoz, hogy végre saját magunk szándéka szerint cselekedjünk és önmagunknak akarjunk csak és kizárólag megfelelni?

A mások kedvéért végzett tevékenység természeténél fogva nem hozhat örömet. Maga a folyamat nem a kedvünket szolgálja. Persze szólhat rólunk, képviselheti az érdekeinket, még akár a fejlődésünket is segítheti, de kicsi a valószínűsége, hogy örömünkre legyen. Annak veszélyéről már ne is beszéljünk, hogy mi történik akkor, ha megromlik a viszonyunk azzal a személlyel, akinek a kedvére akartunk lenni. Olyan apróságokra már rá sem kérdezek, hogy mennyire lehet őszinte az ilyen ténykedés…

Gyakran nem vesszük ezt észre. A másoknak való megfelelés nem tudatos, nem szándékos. 

Így van ez spirituális gyakorlatainkkal is. Tapasztalatom szerint az erőltetett gyakorlás semmilyen hosszú távú eredményt nem hoz. Értelem szerűen rövid távon hozhat sikereket, de annak az esélye, hogy ez tartós legyen szinte semmi. Vajon Buddha megvilágosodott volna e, ha valaki felszólításának eredményeként ül le meditálni? Vagy Krisztus bevonult volna e szamárháton Jeruzsálembe, ha más adja neki parancsba? 

Nem kérdés számomra, hogy a spirituális fejlődés során végzett gyakorlatokhoz, a meghozandó döntésekhez szükséges szándéknak belülről kell jönnie, önállóan mindenki más akarata nélkül kell a felszínre kerülnie. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy keskeny a mezsgye. Ha arra várunk, hogy magától megjelenjen a szándék, akkor az ego bizony nem fogja hagyni, hogy lássuk a gyakorlás szükségességét. És szépen kérlek, értsd, amit leírtam, a fentiek nem azt jelentik, hogy ha nincs kedved gyakorolni, akkor ne gyakorolj! Ugyanis, ha egyszer felismerted, akkor tudod, hogy a gyakorláson keresztül vezet az út. Te gyakorolni akarsz, csak az egod nem szeretne reggel korábban kelni, vagy este később feküdni, ne adj Isten órákig üldögélni meditációs ülésben. Csak arra kérlek, hogy ne mások miatt tedd ezt meg! Ismerd fel, hogy Te vagy a gyakorlás lényege és ne azért végezd, hogy azzal mesterednek (vagy bárki másnak) imponálj! Ez a Te utad, a Te gyakorlásod, a Te megvilágosodásod a Te világodban!

 


7koznapiego: 2017-01-09 09:25:15
Bejelentkezés