„Így kellene megtalálni saját magunkat. Én és ÉN együtt.
Az egónak megtalálni a helyét, és együttműködni azzal a fénnyel, ami minden érző lény sajátja.
Nem lehet legyőzni, megsemmisíteni, de talán nem is kell. Meg kell tanítani együttműködni.”

"Hasítsd szét a fát és én ott leszek, Emeld fel a követ és ott megtalálsz...."


Itt lenne az ideje megismerni saját magunkat. Nem megy. Ülünk a reggeli meditációban, vagy éppen este, figyeljük magunkat, a légzésünket, visszagondoljuk aznapi helytelen reakcióinkat. Tesszük ezt évek óta. És mégis. Vagy mégse. 

Vannak olyan "fekete lyukak" a tudatunkban, amikor képtelenek vagyunk jelen lenni. Ilyen alkalmakkor megszűnik minden spiritulitás, nem létezik tudatos mérsékletesség és az ego diadalmaskodik felettünk. És persze megvannak az ilyen alkalmak ellenkező előjellel vett szélsőségei is, amikor ahelyett, hogy megélnénk azt, ami éppen történik meg akarjuk magyarázni az okokat és okozatokat, blokkokat és karmát keresünk. 

Mi történik ilyenkor? Meg kell e magyaráznunk az ilyen helyzeteket? Felismerhetjük e, hogy az ilyenkor megnyilvánuló érzelmek is az ÉN részei? Valóban az ÉN részei?  És ha az ÉN részei, akkor baj e, hogy ilyen is van? Vagy lehetséges e példának okáért, hogy ÉN nem egy ÉN vagyok, hanem sok ÉN? Vagy van e egyáltalán ez az ÉN?

Természetesen vallási irányzattól, spirituális meggyőződéstől függően számtalan helyes, helyesnek tűnő, vagy éppen helytelen válasz létezik a fenti kérdésekre. De ha sok féle válasz van, van e helyes válasz?

Bizonyára mindannyian hallottuk már azt a meggyőződést, hogy a Buddha tudat minannyiunkban ott él. És a keresztény felfogás egyes magyarázataiban is megtaláljuk, hogy Isten mindenhol ott van. És persze azt is tudjuk, hogy az emberi elme teremt, sőt maga az ember pedig Isteni mintára teremtetett.

Aki járt már buddhista kolostorban, vagy látott tankákon, képeken buddhista rajzokat, az tudja, hogy megannyi Isten, félisten ábrázolás létezik. Ellentmond e az 52 haragvó és 48 békés Istenségről alkotott rendszer annak a felfogásnak, hogy nincs is külső megváltó Isten és csak Te, illetve a Te saját Tudatod tud megváltani Téged? Vélhetően nincs ellentét. Ezen Istenségek saját tudatunk vetületei, minden egyes valamilyen tulajdonsággal felruházott szent a saját elménk aspektusai. Mi van, ha ZöldTara a mi saját női energiáink egyik formája?

De ha ilyen létezik, akkor vajon egy Én van csak, vagy a megannyi aspektus megannyi aprócska Én? Mi van, ha ezért van az, hogy az egyik pillanatban komolyan gondolt ígéretünket, amit az egyik kicsi ÉN ígért, azt a másik Én már nem tudja betartani? Mi van, ha ezért nem tudunk - bár a tudatunk tudja mi a helyes irány - leszokni a dohányzásról? Mi van, ha a másik énünk nem akar lemondani róla? Vagy ha az ego képzete, az nem is egy megfoghatatlan és élvhajhász "valaki", hanem azon Énjeink összessége, akik éppen nem a jelenlevő Énünk, hanem éppen a mindenkori ellenzékünk? 

Bárhogy is legyen, azt ismerjük fel, hogy a valós gondolat, az Isteni elme, ott van bennünk, s ha bennünk van, akkor mindenhol ott van, hiszen tudatunkkal teremtünk. És így nyilvánvalóvá és érthetővé válik az is, hogy a megvilágosodás nincs messze. Ott van a lehetősége minden pillanatban. Csak figyelni kell erősen!

 

 


7koznapiego: 2017-04-26 12:58:32
Bejelentkezés